Blogg

Mia (10) laget en app for Halloween

Mia (10) laget en app for Halloween

Publisert 31.10.2023

Blogg

Mia (10) laget en app for Halloween

Mia (10) laget en app for Halloween

Publisert 31.10.2023

Sammen med en hel gjeng 5.klasse-jenter har nå Mia Higrav fått smaken på teknologi. Hun synes Girl Tech Fest i Stormen Bibliotek i Bodø var både lærerik, artig og inspirerende.

Tekst og bilder: Christine Karijord

- Vi koder, og det betyr at vi lærer å lage apper. Og i dag har jeg utviklet en Halloween-app hvor folk kan kjøpe kostymer, godterier og annet utstyr de behøver når de skal kle seg ut. Og den hadde jeg brukt hvis noe sånt hadde funnes, sier Mia.

For Mia Higrav (10) var det veldig spennende og både lage apper, kode og kjøre robot. - Og kanskje vil noen av oss bli app-utviklere når vi blir voksne fordi vi vet mer om hva det er, sier Mia.

Hun tror det er lurt å invitere jenter til en slags teknologi-jentefest fordi det ikke er så mange jenter som er interessert i nettopp koding og andre ting som kan læres for å lage teknologiske løsninger.

- Nå har vi fått se og lære. Og kanskje vil noen av oss bli app-utviklere når vi blir voksne fordi vi vet mer om hva det er. Man kan jo lage apper for alt mulig og samtidig tjene penger på det, sier Mia.

En annerledes skoledag

For første gang arrangeres Girl Tech Fest i Bodø og Nordland, en annerledes skoledag med mål om at flere jenter skal både fatte interesse for teknologi, og få kunnskap om hvordan nettopp de kan utvikle verdiskapende teknologi i fremtiden.

- Dette er råkult, sier administrerende direktør Lise Mentzoni i PowerOffice, som sammen med Jobbnorge by Grade, Vitensenter Nordland og Stormen Bibliotek står bak arrangementet i Bodø i samarbeid med Girl Tech Fest nasjonalt.

- Det å skape en arena og gi jentene et innblikk i teknologi og vise at dette er noe som passer for alle. I dag handler det om praktisk teknologi, og på den måten får barna kjenne på mestringsfølelsen av å skape noe, sier administrerende direktør Lise Mentzoni i PowerOffice, som sammen med Jobbnorge by Grade, Vitensenter Nordland og Stormen Bibliotek står bak arrangementet i Bodø i samarbeid med Girl Tech Fest nasjonalt.

- Målet er å skape mer aktivitet og bidra til at Bodø skal bli en skikkelig tech-by i framtiden, sier Lise.

Hun mener det i en perfekt verden ikke er behov for å skille mellom jenter og gutter.

- I dag er det flest gutter som søker seg mot teknologien, og nå er vi nødt til å vise jentene at det finnes muligheter og samtidig være gode forbilder, sier PowerOffice-lederen.

Konsentrasjon, forståelse og glede

Å observere jentene i rosa t-skjorter mens de ler, programmerer og finner ut av ting de aldri før har opplevd, er en glede i seg selv.

- Vi har lært oss scratch, og da kan man lage noe på PC gjennom å programmere, forteller Liyanda (10).

Hun og skolevenninnen Kiara (10) er begge dypt konsentrert om oppgaven, hjelper hverandre mens de diskuterer løsninger. Og for Edel (10), som akkurat har fått en liten bil til å kjøre av seg selv, er dagen komplett i ren mestringsfølelse.

- Jeg synes dette er kjempeartig. Det er så spennende å lære nye og stilige ting. Som det å programmere og lage koder til for eksempel en robotmotor eller andre figurer. Dette visste jeg ikke noe om før i dag, smiler tiåringen.

Hun mener denne kunnskapen kan deles med hele verden siden apper og andre teknologiske ting kan lages for alle språk.

Edel (10) skal bli veterinær når hun blir stor, men tror det er fullt mulig å lage apper i det yrket også. – Å programmere en liten robot var gøy, sier hun.

- Jeg har egentlig lyst til å bli veterinær når jeg blir stor for jeg er så glad i dyr. Men så kunne man jo laget en app for dyreeiere med oppskrifter for å ta vare på dyrene side med tips og råd, sier hun.

For Pernille (10) var det litt vanskelig i starten når hun satt i gang med programmering.

For produktkoordinator og tidligere systemutvikler Marit Limstrand hos PowerOffice, var det veldig givende og gøy å lære bort teknologi til ivrige 10-åringer. Her sammen med Pernille (10) som syntes var det litt vanskelig i starten før hun fikk dreisen på teknologien.

- Jeg har faktisk klart å lage et spill. Vi fikk en slags oppskrift og nå føler jeg at jeg både kan og forstår mer om hva teknologi handler om, smiler Pernille.

Givende å være rollemodeller for tech-girlsa

PowerOffice stilte med mange veiledere som alle hadde en morsom og lærerik arbeidsdag sammen med jentene. Oppe fra venstre: Silje Risvik, Jetta Rihula-Olsen, Alexandra Markussen, Marcela Halsos, Sunniva Seines Svendsen, Johanne Mosti Borøy. Nede fra venstre: Hanne Brekke, Annette Vanvik Lund, Marit Limstrand, Ingrid Mariussen, Anja Nygård Sjøholt, Iselin Hansen og Lise Mentzoni.

For systemutvikler Silje Risvik og produktkoordinator og tidligere systemutvikler Marit Limstrand hos PowerOffice, var det veldig givende og gøy å lære bort teknologi til ivrige 10-åringer.

- Dette var virkelig vellykket. Jeg husker tilbake til egen usikkerhet rundt hva en dataingeniør er, og tankene jeg hadde om en bransje som var kjent for å være mannsdominert før jeg selv begynte å studere, sier Silje.

Både hun og Marit satt pris på muligheten om å vise bredden innen tech-bransjen og samtidig ufarliggjøre teknologi som fag.

- Andelen jenter som velger teknologifag og programmering som valgfag i ungdomsskolen er under 20%. I dag fikk jentene prøve seg på scratch-programmering og lagde et spill, noe de syntes var veldig
spennende. Jeg er imponert over hvor raskt de lærte og håper det var inspirerende for jentene, sier Marit.

De mener begge at data og teknologi kanskje sett på som en guttegreie knyttet opp til interessen for gaming. Og kanskje blir mange påvirket av amerikanske serier og filmer, hvor det ofte er gutta som driver med programmering og annen teknologi.

- Vi tror jentene må treffes litt mer på det kreative når det kommer til tech. Man må tenke på hva de faktisk ønsker å lage og hva som inspirerer dem. Forskning viser at interessen for teknologi synker blant jentene i 10-12-årsalderen, og det å få lov til å være rollemodeller og bidra til å skape interesse og mestring i et veldig spennende fagfelt for disse jentene, det var virkelig artig, sier Silje.

Universets supreste regnskapssystem